Primul telefon mobil!

În 1987, Nokia a produs primul telefon cu adevărat mobil și funcțional, pe nume Mobira Cityman 900, primul mobil pentru reţelele NMT (Nordic Mobile Telephony). Acest terminal de mari dimensiuni era foarte greu, butucănos şi deloc portabil, după standardele moderne.
În ciuda faptului că avea o greutate de 800 de grame (ceea ce reprezintă un aspect pozitiv, fiind unul dintre primele telefoane care cântărea sub 1 kg) și un preț de 24.000 de mărci finlandeze (în jurul valorii de 4560 de euro), Mobira Cityman 900  a pornit un trend cu telefoane portabile, devenind o adevărată legendă. Cityman câştigă chiar şi o poreclă, "Gorba", după ce liderul sovietic Mihail Gorbaciov a fost surprins folosind un astfel de aparat pentru a face un apel de la Helsinki la ministrul său de comunicaţii în Moscova.

Telefonul folosea o baterie UL61 de 9.6 V, 1000 mAh, niCD, care oferea 50 de minute de convorbiri şi 14 ore de funcţionare în standby. Încărcarea sa dura până la 4 ore, iar handsetul avea printre funcţii iluminarea tastelor, a ecranului, setarea volumului, re-formarea ultimului număr apelat şi afişarea propriului număr.
Având în vedere că cererea pentru mașini s-a prăbușit, astăzi îți luai o mașină bunicică second hand, cu banii pe care i-ai fi dat pe Mobira Cityman 900.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu