Cele mai populare minciuni

V-ati imaginat vreodata viata fara minciuni? Cum ar fi daca toata lumea ar spune direct ceea ce simte si nu s-ar mai ascunde? Conform unui studiu facut de o firma din Marea Britanie, 99% din persoanele intervievate au declarat ca au mintit cel putin o data in viata, acel 1% probabil mintind chiar in momentul interviului. In acelasi timp se pare ca barbatii spun in medie 5 minciuni pe zi pe cand femeile spun doar 3 minciuni. Dupa un simplu calcul matematic rezulta ca in medie oamenii spun 4 minciuni pe zi, adica aproximativ 1500 de minciuni pe an. Totodata, barbatii recunosc faptul ca femeile mint mult mai bine decat ei atunci cand trebuie sa ascunda ceva.

Cel mai usor de mintit sunt copii pana la varsta de 7-8 ani. Parintii spun undeva intre 2500-3000 de minciuni pana la avea varsta, pentru a-l face pe copil sa creada ca traieste intr-o lume perfecta, pentru ai oferi o copilarie lipsita de griji. Una dintre cele mai populare minciuni spuse de parinti este legata de Mos Craciun. Doar 15% din parinti considera ca nu este necesar sa-ti minti copii in legatura cu existenta lui Mos Craciun si a diverselor legende precum cea prin care Mosul vine doar la copii cuminti. Parintii folosesc aceasta minciuna pentru a-i face pe copii sa nu mai fie atat de obraznici, iar pentru a-i face sa se culce cat mai devreme, li se spune ca Mos Craciun vine doar la copiii care dorm. Deasemenea, parintii mai folosesc si minciuna cu “Daca te uiti la televizor ti se vor face ochii patrati” pentru a-i indemna pe copii sa petreaca tot mai putin timp in fata televizorului. 20% din parinti folosesc aceasta minciuna, in timp ce 10% dintre parinti isi pacalesc propriii copii ca vor fi luati de politie daca injura sau vorbesc urat.

Cand vine vorba despre locul de munca, cele mai populare minciuni sunt legate de absenta de la serviciu. Angajatii inventeaza scuze ca “Sunt bolnav, nu pot veni astazi” , “A murit o matusa” sau cand vine vorba de munca in sine “Mai am putin si termin” sau “Mai este timp destul, nu avem de ce sa ne grabim”. De partea cealalta sunt angajatorii, una dintre cele mai cunoscute minciuni este cu siguranta “Trimite-ne un CV si te vom contacta” sau “Maine veti primi banii”.

Niciun cuplu nu cred ca ar rezista daca s-ar baza 100% pe sinceritate. Exista cateva minciuni populare spuse de catre barbat unei femei pentru a o cuceri sau pentru a mentine o relatie: “Arati minunat.”, “N-am baut decat o bere”, “Traficul a fost infernal”, “Ma bucur sa te vad”, “N-am avut semnal”, “Nu am auzit telefonul”, “Era la incarcat telefonul”. In principiu 20% dintre barbati mint despre aventurile cu alte femei si de iesirile cu prietenii. In cealalta tabara, 40% dintre femei mint in legatura cu pretul hainelor pe care si le-au cumparat si despre cantitatea de alcool pe care o consuma.

In randul adolescentilor, cele mai populare minciuni sunt “Te sun eu”, “De maine ma apuc de invatat”, “Nu am nicio nota inca”, “Iti dau mesaj mai tarziu”, “Te iubesc”, “Nu are ce sa ti se intample”, “Glumeam”, “Nu ma intereseaza banii”, “Nu sunt eu de vina”, “Sunt bine”, “Nu am primit mesajul”, “Nu beau deloc”, “Te cred”, “Ai slabit!”, “Nu mi-e foame”, “Nu vreau decat pace in lume”, “Imi pare rau”.

In general oamenii mint pentru a-si ascunde sentimentele fata de alte persoane, mint in legatura cu aspectul fizic, cu greutatea, mint cand vine vorba despre cat de des fac sport, mint cand vine vorba despre locul de munca, despre prieteni, despre viata sentimentala. Toate aceste minciuni au in general rolul de a se pune intr-o lumina mai buna in fata altei persoane, fie pentru a evita unele situatii neplacute.

Conform unui sondaj facut la nivel mondial, se pare ca pe primul loc in topul celor mai populare minciuni auzite zi de zi in fiecare colt al lumii se afla “Sunt de acord cu termenii si conditiile…”, afirmatie folosita in general la instalarea unor programe sau semnarea unor contracte, majoritatea celor care se regasesc in aceasta situatie dorind sa evite citirea tuturor conditiilor impuse de acel program sau de contract. Imediat dupa aceasta se afla “Ati castigat 1 milion de dolari” fie datorita email-ului dumneavoastra, fie la o extragere la care nici nu ati participat, fie ca sunteti al X-lea vizitator al unui website. Alte minciuni foarte celebre sunt “Nu va rapesc decat 2 minute” sau “Dati-mi numarul dumneavoastra si va voi suna eu”.

Daca va regasiti cuvintele proprii printre aceste randuri sau ati folosit cel putin o data in viata aceste minciuni, va puteti considera o persoana normala si nu trebuie sa va indoiti de sinceritatea dumneavoastra, si nici de cea a partenerului, deoarece o minciuna nevinovata nu strica niciodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu